7 харчових добавок, від яких краще триматися подалі

Ми продовжуємо крокувати по 21-ому столітті, і наука розвивається кожен день. А з цим розвитком приходять і харчові добавки, які знаходять своє міцне становище в споживчому кошику сучасних людей. Проте, варто задуматися: чи правильно те, що штучні добавки все частіше замінюють корисну і здорову їжу? Звичайно ж ні! Це шкідливо не тільки для здоров’я, але і для фігури! І сьогодні ми обговоримо найбільш шкідливі та небезпечні харчові добавки, від яких краще триматися подалі.

штучні підсолоджувачі

Ну, хто з нас не любить солодощі? Шоколад, цукерки та тістечка – ось лише три види найсмачніших солодощів, які ми любимо поглинати, коли відчуваємо потребу в цукрі. Однак в різних «дієтичних» продуктах (нібито без цукру), таких як газованої води і соки – найчастіше містяться штучні підсолоджувачі на кшталт Аспартама (E951). Ви можете запитати, чому його слід уникати? Адже він робить продукти солодкими, в той же час не додає калорій. Що ж, відповідь проста: це нейротоксин і канцероген, який негативно впливає на короткострокову пам’ять і підриває розумову діяльність. Вважається, що цей підсолоджувач грає не останню роль у розвитку пухлин мозку, лімфоми, діабету, хвороби Паркінсона, Альцгеймера і депресії. Якщо хочете випити дієтичної газованої води, заздалегідь вивчіть етикетку, щоб упевнитися, що вона безпечна.

Кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози

Ця вредятіна особливо поширена в США, але ворога, як то кажуть, краще знати в обличчя, так що попереджаємо: високофруктозний кукурудзяний сироп дуже шкідливий для здоров’я. Відомо, що цей підсолоджувач підвищує рівень «поганого» холестерину в організмі, а також може стати винуватцем розвитку діабету.

Цей сироп можна знайти в багатьох напівфабрикатах, наприклад, хлібних, а також в солодощах і навіть консервованих овочах. Якщо ви стежите за своїм здоров’ям, варто уникати цього сиропу, якщо вже не заради калорій, так хоча б з міркувань здоров’я.

Глутамат натрію

Також відомий як E621, глутамат натрію застосовується для підсилення смаку в багатьох продуктах, які ми їмо щодня: печиво, супи, заправки для салатів і картопляні чіпси – ось лише деякі з них. Так як E621 – це екзотоксин, він може викликати депресію, захворювання очей, головні болі і ожиріння. Навряд чи цю добавку можна назвати корисною, так?

Транс жири

Транс-жири використовуються, щоб збільшити термін зберігання продуктів. Однак цю добавку навряд чи назвеш невинною. Якраз навпаки, це одна з найнебезпечніших добавок, яку ми вживаємо щодня. Чим вона така погана? Вона знижує рівень «хорошого» холестерину в організмі, а також може збільшити ризик розвитку інфаркту, різних серцевих захворювань та інсультів. Ах так, ще вона може привести до діабету і запалень. У Нідерландах, наприклад, транс-жири заборонені, але в інших країнах до цього ще не дійшли. У маленьких дозах вони не викликають проблем, але якщо вживати їх багато і довго, це може привести до проблем зі здоров’ям, які, до речі, можуть проявитися лише через кілька років.

Харчові барвники

У наш час все більше людей віддає перевагу красиву барвисту їжу, наприклад, різнокольорові макарони. Харчові барвники використовуються в багатьох кондитерських виробах, наприклад, в тортах і глазурування. Однак існує кілька барвників, яких краще уникати, тому що вони пов’язані з раком і проблемами з поведінкою.

E133 – синій: Цей харчовий барвник заборонений в Фінляндії, Франції та Норвегії. Дослідження показали, що він може викликати пошкодження хромосом у країнах, що розвиваються дітей. Застосовується в цукерках, дитячих сніданках і безалкогольних напоях.

E124 – червоний: Цей барвник може викликати рак щитовидної залози, а в 1990 році його взагалі заборонили мало не в усьому світі. Однак його досі використовують по повній, так що постарайтеся уникати фруктових коктейлів, сумішей для вишневих пирогів, морозива і цукерок, в яких часто міститься цей барвник.

E110 і E102 – жовтий: Цей барвник заборонений в Норвегії і Швеції, так як в лабораторних дослідженнях він приводив до пухлин нирок і залоз у тварин. Є ймовірність, що він також викликає порушення хромосом. Найчастіше використовується в сирах, цукерках і лимонад.

сульфіт натрію

Також відомий як E221, сульфіт натрію використовується у виноробстві як консервирующего речовини. Вважається, що сульфіти можуть викликати ускладнення у людей, чутливих до цієї речовини, особливо у тих, хто страждає від астми. При найгіршому збігу обставин, негативна реакція на E221 може привести до того, що дихальні шляхи закриються, що, в свою чергу, призведе до зупинки серця.

Нітрат натрію і нітрит натрію

Ці добавки використовуються, як консервуючі речовини, ароматизатори та барвники в м’ясних продуктах. Відомо, що бекон, шинка, солонина, копчена риба і хот-доги можуть містити ці речовини, що викликають ураження печінки і підшлункової залози. Постарайтеся триматися від них якнайдалі.

Дякуємо за увагу. Будь ласка, будьте уважні: більшість цих добавок міститься в продуктах, які ми їмо щодня і навряд чи заподіють вам шкоди, якщо вживати їх лише періодично і не дуже часто. Але якщо вам дорого власне здоров’я і здоров’я сім’ї, краще намагатися уникати продуктів, що містять ці добавки.

Ссылка на основную публикацию